Lynhurtigt, sikkert og skalérbart

Statisk genererede sites

Når du har et site, hvor der ikke nødvendigvis sker ret meget udskiftning på, kan statisk genererede sites være en god løsning. Det giver et lynhurtigt website (som dette).

Hvad er en statisk genereret hjemmeside?

Statiske hjemmesider er som sådan ikke nyt indenfor webudvikling. Det var faktisk sådan det startede ud way-back-when. Så kom bølgen med at alt skulle være dynamisk, og nu er vi så tilbage til at alt helst skal være statisk igen.

Det betyder at man via forskellige udviklingsformer får dannet en komplet site af alle de filer som skal til; HTML, CSS og Javascript. Disse bliver så serveret til brugeren fra en server.

Hvis du ikke allerede har hørt termen JAMstack før, så vil jeg vove at påstå at du kommer til at stifte bekendtskab med den før eller siden.

Hvad betyder JAMstack?

JAMstack er en forkortelse for Javascript, APIs og Markup. Det er en altså en teknisk der forbinder data fra en API (Headless eller ej), med din Markup via Javascript. Det er kendetegnet ved at være sindsygt hurtigt, nemt at skalere, og at have en meget højere sikkerhed når det kommer til at hackere.

Kan et statisk site være dynamisk?

Ja, det kan det. Afhængig af hvordan det programmeret kan indholdet kommet fra et CMS - ofte kaldt headless CMS - altså i API format.

Hjemmesiden kan så "publiseres" eller "genbygges" hver gang du foretager en ændring i dit CMS eller ved manuelt at sætte gang i den process som genererer alle de filer siden er bygget op af.

Hosting er nemt og sikkert

For at have et hurtigt site, kræver det ved dynamiske sider som regel meget arbejde fra udviklerens side af, for at få tilpasset sidens elementer (plugins, osv.).

Ved statiske sites, kan man i højere grad bekymre sig mindre om dette, da serveren "blot" skal håndtere helt almindelige HTML, CSS og Javascript filer. Ved at benytte en af de mange cloud-udbydere kan man stort set slippe for opsætning og vedligeholdelse af serveren.

Nogle af de bedste på markedet er Netlify (denne bruger jeg) og Vercel

Er et statisk site noget for mig?

Der er selvfølgelig mange ting der kan spille en rolle for det tekniske valg af platform til dit site. Lad os tage en snak om netop dit projekt - så kan vi sammen kortlægge om det er noget for dig.

Bliv kontaktet